ВИНА ОТ СОРТ ДИМЯТ СЪС ЗНП И ЗГУ ЧЕРНОМОРСКИ РАЙОН

Начало / Новини


Сортът димят е стар местен сорт и е водещият бял сорт в Черноморския район.

Димят е късен, едновременно винен и десертен сорт. Гроздето му узрява през втората половина на септември. Има силен растеж, висока родовитост и висок добив. Добре се развива на по-стръмни терени с варовити почви. Страда от засушаване. Според специалистите има добър афинитет към всички разпространени у нас подложки. Непретенциозен е и се отглежда със сравнително лесна агротехника (по отношение на резитбата). Основен негов недостатък е ниската му студоустойчивост, въпреки че има добра възстановителна способност. По-големият проблем е, че е късно зреещ и често ако есента е влажна, се развива сиво гниене, което унищожава гроздето.

Умерено-континенталният климат, силно повлиян от близостта не Черно море, с характерната бризова циркулация, сравнително сухото лято и продължителната и топла есен, влияят за развиване на специфични характеристики на сорта в този регион, като го прави подходящ за регистрация ЗНП и ЗГУ.

Листът му е среднo голям, овален надлъжно, петделен, мъхнат. Петурата е с мрежесто набръчкана,  до дребномехуреста повърхност. Средната лапа завършва с удължен зъб. Горните врязове са средно дълбоки, лировидни, с успоредни страни и с остро дъно. Долните врязове са отворени, плитки. Зъбите са големи, триъгълни, с широка основа. Жилите (невратурата) до първото разклонение отгоре, понякога и отдолу, са оцветени във виненочервено. Дръжката е средно дълга, слабо мъхната и силно четинеста. Есенната окраска на листа е жълта.

Гроздът е средно голям, коничен, понякога крилат, полусбит. Дръжката е дебела, вдървесинена в основата, крехка. Зърното е едро, овално, зеленикаво-жълто. Ципата е тънка. Месото е сочно, вкусно, свежо, със слаб ванилен привкус.

Като винен сорт той се използва основно в две направления - за производство на приятни, трапезни, сухи бели вина, които са с наситен цвят с изкрящи зеленикави нюанси, комплексен аромат, с акценти на боров мед, печени ядки и круша с ванилия. Финала е пикантен, а тялото стегнато и плътно, с плодов послевкус.

Сортът е изключително подходящ за купажни вина и се съчетава добре с Варненски мискет.

Поради ароматния си профил, виното от димят се комбинира добре с азиатски храни, но и с балкански гювеч, риби с по-плътно бяло месо. Също паста и ризото с аспержи и/или сметанови сосове, десерти на основата на сирене, ядки.

Проектът „Море и вино“ цели информираност относно ползите от регистрация по ЗНП и ЗГУ, като по този начин ще повиши конкурентоспособността на вината от Черноморския регион.

Повече информация можете да откриете на официалния уебсайт: www.sea-and-wine.com