ВИНА ОТ СОРТ СОВИНЬОН БЛАН СЪС ЗНП И ЗГУ ЧЕРНОМОРСКИ РАЙОН

Начало / Новини


Совиньон блан е бял винен сорт грозде и е един от най-разпространените и търсени в света.

Средно устойчив е на ниски зимни температури. Най-добри резултати дава на по-леки и пропускливи хумусно-карбонатни, канелено-горски и сиви горски почви в проветриви райони и на хълмисти терени. Лозите се отличават със силен растеж, висока родовитост и висока добивност.

На лозето совиньон блан изисква доста работа, особено когато корените му намерят достатъчно вода. Тогава започва изключително обилен растеж на лозата и винарите са принудени непрекъснато да премахват излишните листа, които иначе биха засенчили гроздето и не биха позволили пълноценното му узряване. Сортът покарва сравнително късно, което го предпазва от пролетните слани. Узрява в края на август, началото на септември. Не е устойчив на брашнеста мана и сиво гниене, но е устойчив на плесен.

Короната на млада издънка е зеленикаво-бяла, гъсто опушена, с розови ръбовидни листа, покрити с бяла паяжина. Едногодишният узрял издънка е червеникавокафяв. Гроздът е малък и среден (10-13 см дълъг, 6-10 см широк), цилиндричен, понякога с лоб, много плътен. Стъблото на грозда е късо. Средното тегло е 75-120 г. Зрънцето е малко и средно (15-17 мм дълго, 14-16 мм широко), кръгло и леко овално, често деформирано, зеленикавобяло, на слънце придобива жълтеникаво -розов тен. Пулпът е сочен, хармоничен вкус, със специфичен аромат. Средното тегло на 100 плодове е 130 г. Има 2-3 семена на зрънце. От началото на отварянето на пъпките до узряването на гроздови плодове минават 130-135 дни при сума от активни температури 2700 ° C. Леторастите са средни по размер. Узряването на леторастите е добро. Совиньонът има нисък до среден добив. Плодови издънки 37-80%, броят на клъстерите на развита издънка 0,6, на плодоносна 1-1,2. Издънките, които са се развили от заместващи и спящи пъпки, са стерилни.

Умерено-континенталният климат, силно повлиян от близостта  Черно море, с характерната бризова циркулация, сравнително сухото лято и продължителната и топла есен, влияят за развиване на специфични характеристики на сорта в този регион, като го прави подходящ за регистрация ЗНП и ЗГУ.

Съставът на гроздата,%: сок - 77.8, чепка - 4, кожа, плътни части от целулоза и семена - 18.2. Сортът принадлежи към групата на висококачествените технически сортове. Съдържанието на захар в плодовете при прибиране на реколтата достига 18,6-23,1 g / 100 ml, киселинност 6,4-11,1 g / l. Често се използва като подобряващ сорт в смеси с Aligote, Riesling и други, придавайки финост, пълнота на вкуса, стабилност на аромата.

Гроздът е малък до средно голям, цилиндрично-коничен, леко крилат, сбит. Зърната са малки, сферични до леко елипсовидни. Кожицата е жълто-зелена, само при пълна зрялост са жълто-кехлибарена, с обилен восъчен налеп. Месото е сочно, сладко, с приятен вкус. Совиньон блан е ценен бял винен сорт. От гроздето му се приготвят висококачествени сортови и купажни бели сухи, полусухи и сладки вина, които се отличават с прозрачен жълтеникаво-зелен цвят, свеж и хармоничен вкус и аромати на сено, тропически плодове и цариградско грозде.

Сочните му и хрупкави киселини, както и атрактивните аромати бързо съумяват да го направят всеобщ любимец. Интересното при него е, че е в състояние по забележителен начин да отрази конкретни лозарски и енологични подходи. И в зависимост от това се среща в два стила: „зелен“ и „жълт“. В който и от двата стила да е издържан, той принципно се произвежда в стоманени съдове, без да има контакт с дъб. Това обаче не му пречи да има потенциал за отлежаване от няколко години. През тях да развива интересни ядкови аромати.

„Зеленият“ стил се характеризира с интензивни, разпознаваеми аромати на зелена чушка, аспержи, трева, коприва, бръшлян, цариградско грозде и киви, придружени в идеалния случай от нотки на варовик и мокра скала; свежо, стегнато, сочно и много ароматно тяло.

При „жълтия“ стил в носа преобладават зряла круша, дюля, пъпеш, бъз, акация, бели и жълти цветя и препечена кора от хляб.

На този сорт му подхождат зеленолистни салати, ястия с аспержи, риби и морски ястия, стриди, козе сирене. Поради специфичните си киселини и аромати сортът не се вписва в общоприетите правила за бяло вино и храна: така например той не си отива с пилешко месо и поширани яйца. Именно поради тази негова специфичност, той е особено подходящ за аперитив.

Проектът „Море и вино“ цели информираност относно ползите от регистрация по ЗНП и ЗГУ, като по този начин ще повиши конкурентоспособността на вината от Черноморския регион.

Повече информация можете да откриете на официалния уебсайт: www.sea-and-wine.com