ВИНА ОТ СОРТ ВАРНЕНСКИ МИСКЕТ СЪС ЗНП И ЗГУ ЧЕРНОМОРСКИ РАЙОН

Начало / Новини


Варненският мискет е бял хибриден винен сорт грозде, селектиран чрез кръстосване на сортовете Димят и Рейнски ризлинг през 1951 и утвърден за използване през 1971 г.

Сортът има средна устойчивост на ниски зимни температури и много добра устойчивост на напукване и сиво гниене. Сортът е силно растящ с добра родовитост (средният добив от лоза е 2,38 кг, а от декар 1200 – 1500 кг). Среднозреещ сорт – узрява през втората половина на септември.

Листът е средно голям, дебел, закръглен, петделен, дълбоко нарязан, отгоре мрежесто до мехуресто набръчкан, отдолу слабо мъхнат. Горните врязове са дълбоки, лировидни с почти успоредни страни и закръглено дъно. долните врязове са средно дълбоки със същата форма. Опашният вряз е отворен, стреловиден, понякога със зъб. Гроздът е средно голям (12.5/6.5 cm) до малък, цилиндрично-коничен, с едно крило, полусбит до сбит. Средната маса на грозда е 100-130 g. Зърното е дребно, овално, с хармоничен вкус и лек мискетов аромат. Кожицата е дебела, жълто-зелена до кехлибарена с дебел восъчен налеп. Средната маса на едно зърно е 1.55-2.02 g.

Умерено-континенталният климат, силно повлиян от близостта на Черно море, с характерната бризова циркулация, сравнително сухото лято и продължителната и топла есен, влияят за развиване на специфични характеристики на сорта в този регион, като го прави подходящ за регистрация ЗНП и ЗГУ.

От сорта се получават както сухо, така и ликьорно вино. Ключовите аромати при варненския мискет са тези на роза, интересни солени и минерални (мокри камъни) нотки, придружени с цитруси, бели цветя и билки.

Съчетава се добре с леки салати и задушени зеленчуци, паста с по-леки бели сосове, млади сирена, риба и морски деликатеси. Подходящо и за аперитив.

Проектът „Море и вино“ цели информираност относно ползите от регистрация по ЗНП и ЗГУ, като по този начин ще повиши конкурентоспособността на вината от Черноморския регион.

Повече информация можете да откриете на официалния уебсайт: www.sea-and-wine.com