ВИНА ОТ СОРТ МУСКАТ ОТОНЕЛ СЪС ЗНП И ЗГУ ЧЕРНОМОРСКИ РАЙОН

Начало / Новини


Мускат Отонел е бял винен сорт грозде селектиран през 1852 г. Умерено-континенталният климат, силно повлиян от близостта на Черно море, с характерната бризова циркулация, сравнително сухото лято и продължителната и топла есен, влияят за развиване на специфични характеристики на сорта в този регион, като го прави подходящ за регистрация ЗНП и ЗГУ.

Мускат Отонел  е ранен винен и десертен сорт и узрява през втората половина на август. Има среден растеж, средна родовитост и среден добив. Добивът варира от 800 до 1200 кг от декар. Развива се добре на дълбоки, леки, хумусно-карбонатни почви на хълмисти терени. Сравнително устойчив е на суша, студ и сиво гниене. Гроздът е малък (61 до 105 г.), цилиндрично-коничен до сбит. Зърната са средни, сферични, зеленикаво-жълти, понякога с ръждиви петна. Кожицата е тънка, жилава. Месото е сочно, приятно на вкус, със силен мискетов (мускатов) привкус.

Гроздът е малък, цилиндричен с къса дръжка. Зърното е дребно, зеленикаво жълто, сочно, сладко с приятен силен мискетов аромат. В консумативна зрялост захарното съдържание на гроздето е 24%, при съдържание на титруемите киселини – 5,1-8 г/л. Растенията притежават сравнително добра устойчивост на ниски зимни темеператури. Добив- лозите са умерено растящи с добра родовитост (добивът варира от 800 до 1200 кг от декар).

В консумативна зрялост захарното съдържание на гроздето е 24 %, при съдържание на титруемите киселини : 5,1-8 г./л. Поради малкия грозд и дребните зърна няма голямо значение като десертен сорт, но има голямо значение като сорт за полусухи и сладки вина. Белите сухи вина, произведени от този сорт са висококачествени, с доста интензивен аромат с цветист характер, напомнящ виолетки и индрише , значителна плътност и умерена свежест. Вината се консумират млади. От този сорт се произвеждат и много добри десертни вина.

Съчетава се много добре в рибни ястия, бели меса, паста и пица с морски продукти и жълти млади сирена.

Проектът „Море и вино“ цели информираност относно ползите от регистрация по ЗНП и ЗГУ, като по този начин ще повиши конкурентоспособността на вината от Черноморския регион.

Повече информация можете да откриете на официалния уебсайт: www.sea-and-wine.com