ВИНА ОТ СОРТ ЮНИ БЛАН СЪС ЗНП И ЗГУ ЧЕРНОМОРСКИ РАЙОН

Начало / Новини


Юни блан е от сортовете с многовековна история. Известно е, че той е бил познат на хората още през римско време. В миналото се е считало, че добавянето на сорта към някои червени вина подобрява цветните им качества, както и издръжливостта им. Днес обаче винопроизводителите не са на това мнение.

Юни блан е къснозреещ бял винен сорт. Гроздето му узрява през първата половина на октомври. Лозите са със силен растеж, а леторастите са буйни и праворастящи. Юни блан е чувствителен на мана и оидиум. Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене. Сортът е чувствителен на ниски зимни температури, поради което се препоръчва в райони с екстремни ниски температури

Листът му е средно голям до голям, петделен, плътен, слабо нарязан. Петурата е огъната нагоре. Горната повърхност е мрежесто набръчкана със слаб паяжиновиден мъх, а долната е силно четинесто-мъхната. Горните врязове са средно до дълбоки, затворени с яйцевиден отвор. Долните врязове са плитки до средно дълбоки, лировидни, или във форма на остър ъгъл. Опашният вряз е отворен, лировиден или затворен с елиптичен отвор. Гроздът е средно голям до голям (18,8/10,5 mm), коничен, крилат ( с едно или две крила ), полусбит, с тегло от 200 -400 g. Зърното е дребно до средно едро (12.6/12.3 mm), сферично, с тегло от 2.0 до 2.6 g. Кожицата е жълто-зелена, със слаб восъчен налеп и с редки дребни тъмни точици, средно дебела и еластична.

Умерено-континенталният климат, силно повлиян от близостта на Черно море, с характерната бризова циркулация, сравнително сухото лято и продължителната и топла есен, влияят за развиване на специфични характеристики на сорта в този регион, като го прави подходящ за регистрация ЗНП и ЗГУ.

При почвено-климатичните условия на Черноморието гроздето на сорт Юни блан натрупва 18-21 % захари и висока титруема киселинност – 7-9.5 g/dm3. Гроздето на сорта е подходящо за производство на бели вина, виноматериали за естествено пенливи вина и за винен дестилат. 

Юни блан дава леки, фини и свежи вина, които притежават ненатрапчив аромат с цветисти нотки. Мекият и изискан вкус веднага бива разпознат от всеки любител на виното. Цветът на Юни блан е светъл до сламено жълт. Бързо се усеща и балансираният нежен вкус. При някои от вината се долавят плодови нотки, напомнящо за цутруси като лимон или грейпфрут. При тях качеството не се подобрява при отлежаване и по тази причина, стареенето не е препоръчително.

Юни блан се съчетава с различни видове храни. Подходящи са ястия с риба и морски дарове. Като приготвяне може да е задушена риба, риба с праз и мащерка, риба с млечен сос и риба на фурна, пълнени калмари. Можете да комбинирате Юни блан още с варени раци, суфле от раци, салата от раци или пълнени домати с раци и майонеза. Някои гастрономи смело съчетават този тип вино и с различни сирена. Тук се препоръчва придържането към твърди и уханни кози сирена. Според мнозина виното може да се консумира и с различни зеленчукови салати със свежи зеленчуци или паста. Като се препоръчва храната да бъде подправени с шафран, мащерка, майорана или босилек.

Проектът „Море и вино“ цели информираност относно ползите от регистрация по ЗНП и ЗГУ, като по този начин ще повиши конкурентоспособността на вината от Черноморския регион.

Повече информация можете да откриете на официалния уебсайт: www.sea-and-wine.com