ВИНА ОТ СОРТ ТАМЯНКА СЪС ЗНП И ЗГУ ЧЕРНОМОРСКИ РАЙОН

Начало / Новини


Тамянката е стар бял сорт, който се определя като елегантен мускат. Умерено-континенталният климат, силно повлиян от близостта на Черно море, с характерната бризова циркулация, сравнително сухото лято и продължителната и топла есен, влияят за развиване на специфични характеристики на сорта в този регион, като го прави подходящ за регистрация ЗНП и ЗГУ.

Тамянката е средно-ранен винен сорт. Узрява през първата половина на септември. След узряване гроздето стафидира. Развива се добре на леки хумусно-карбонатни, песъчливо-глинести или чакълести почви на хълмисти проветриви терени с добро слънчево греене. Лозите имат среден растеж, добра родовитост и среден добив. Сортът се напада от сиво гниене и особено силно от лозовия акар. Слабо устойчив е на ниски зимни температури. Средният добив от декар е около 800 – 1000 кг.

Гроздът е средно голям (120 – 160 гр.), цилиндричен до цилиндрично-коничен, полусбит до сбит. Зърната са средни, сферични. Кожицата е дебела, ръждивожълта или златистожълта със загар, с характерни дребни черни точици. Месото е сочно, с хармоничен вкус и силен тамянов привкус.

Гроздето натрупва много захари – 20 – 26 %, при титруема киселинност 6 – 8 г/ куб.дм. Стафидирането и натрупването на висока захарност правят гроздето подходящо за получаване на висококачествени полусухи и сладки вина, които се отличават с тъмнозлатист цвят, плътност и фин мискетово-тамянов аромат. Класически винен сорт за получаване на качествени десертни вина.

Вината, направени от сорта Тамянка са силно ароматни, но нямат миризма на тамян. Те са типични за мускатовото семейство с ухание на лайм, грозде и цветя, но са по-елегантни от другите членове на мускатовото семейство.

Повечето вина от този сорт са подходящи за леки и непикантни ястия. Може да се поднасят със суши, рибни ястия, бели меса, различни видове сирена, свежи зеленчукови салати, плодови салати. Някои от вината са чудесен тандем за морските дарове и свежи десерти, за вегетариански ястия и предястия. Вървят добре с чийзкейк или със специалитетите на азиатската кухня.

Проектът „Море и вино“ цели информираност относно ползите от регистрация по ЗНП и ЗГУ, като по този начин ще повиши конкурентоспособността на вината от Черноморския регион.

Повече информация можете да откриете на официалния уебсайт: www.sea-and-wine.com