ВИНА ОТ СОРТ ТРАМИНЕР СЪС ЗНП И ЗГУ ЧЕРНОМОРСКИ РАЙОН

Начало / Новини


Траминерът е бял винен сорт грозде, виреещ много успешно в Черноморския район. Умерено-континенталният климат, силно повлиян от близостта на Черно море, с характерната бризова циркулация, сравнително сухото лято и продължителната и топла есен, влияят за развиване на специфични характеристики на сорта в този регион, като го прави подходящ за регистрация ЗНП и ЗГУ.

Ранозреещ до среднозреещ сорт : гроздето узрява в началото и средата на септември. Има среден растеж, висока родовитост и дава среден добив. Средният добив от декар е около 700 - 800 кг. Устойчив на ниски зимни температури, но е чувствителен на суша. За него са подходящи сравнително по-богати, хумусно-карбонатни, достатъчно влагозапасени почви в по-хладните, проветриви хълмисти терени. Сортът не е устойчив на гъбни болести, напада се от пероноспора и оидиум и при дъждовна есен гроздето загнива.

Гроздът е малък до много малък (100 гр.), коничен, понякога крилат, сбит. Зърната са дребни, овални, сиво-розови и жълтеникаво-червени до червеникави, покрити с обилен восъчен налеп. Кожицата е дебела и жилава. Месото е сочно, сладко и ароматно.

От гроздето се получават много ароматни, висококачествени бели сухи, полусухи и сладки вина и виноматериали за пенливи вина. Сортовите вина се отличават със златистожълт цвят, високо алкохолно съдържание и екстракт, и силен сладникав аромат с преобладаващи нотки на цветя и екзотични плодове, който се развива при отлежаване. При по-прохладен климат, и когато плодовете са заразени с благородна плесен, от ботритизираното грозде могат да се получат изключително сладки вина с наситения, характерен за сорта аромат.

Наситеният му аромат го прави труден за комбиниране с храни. Това вино винаги се поднася добре изстудено, а най-добра компания му правят пушените сирена и тропически плодове като портокал, ананас, манго или папая.

При подправките е добре да се наблегне на джинджифил, къри, канела или карамфил. Друга възможна комбинация на вино Траминер са пушените сирена. Най-добри за това вино са пушената моцарела и гауда.

Претенциозният траминер се комбинира най-успешно с пушени, солени и сладки храни. Комбинация с кисели ястия е неприемлива, както и тази с деликатно приготвени птици и морски храни, защото виното ще превземе ястието.

Задължително условие за сервиране на Траминер е виното да бъде добре охладено. Спокойно може да се обобщи, че при Траминера не съществува средно положение – неговите аромати са напрягащи сетивата, а трудното му комбиниране с храни подтикват към две крайности – или омраза, или любов от пръв поглед.

Проектът „Море и вино“ цели информираност относно ползите от регистрация по ЗНП и ЗГУ, като по този начин ще повиши конкурентоспособността на вината от Черноморския регион.

Повече информация можете да откриете на официалния уебсайт: www.sea-and-wine.com