ВИНА ОТ СОРТ РКАЦИТЕЛИ СЪС ЗНП И ЗГУ ЧЕРНОМОРСКИ РАЙОН

Начало / Новини


Ркацители е бял, сух, древен сорт грозде и се смята за един от най-старите сортове в Черноморския район и като цяло в света. Името му в превод означава, „червено стъбло“, напомнящо на цвета на стъблата му, по време на беритба.

Короната на млада издънка и първите два листа са опушени, сивкаво-бели, с розова рамка по краищата на листата. Последващите листа са по -слабо опушени, зелени с бронзов оттенък. Едногодишният зрял летораст е тъмнокафяв с червеникав оттенък; възлите са интензивно оцветени. Гроздовият лист е среден или голям, закръглен, 3- или 5-делен, средно или леко разчленен, с фуния. Горните разрези са със средна дълбочина и плитки, отворени, с форма на лира, понякога затворени, с яйцевиден просвет; долните разрези са малки, затворени, подобни на лира и цепка, или под формата на отстъпващ ъгъл. Вдлъбнатината на дръжката е дълбока, отворена, с форма на лира и сводеста. Зъбите в краищата на лобовете са триъгълни, с леко изпъкнали страни. Зъбчетата са едностранно изпъкнали по ръба, трион. Пубесът на долната листна повърхност е слаб, с паяжина-четина. Цветето е двуполово. Клъстер със среден размер (13-15 см дълъг, 7-8 см широк), цилиндрично-коничен и цилиндричен, често с дълго крило, средно плътен. Крак със средна дължина-до 4,5 см. Тегло на китката 155-165 г. Зрънце със среден размер (15-18 мм дължина, 13-14 мм ширина), кръгло или овално. Средното тегло на 100 плодове е 180-260 г. Цветът е златистожълт, с бронзови петна от слънчевата страна. Понякога плодовете стават леко розови. Кожицата е тънка, здрава, месото е сочно, вкусът е приятен и своеобразен. Обикновено в едно зрънце има три семена.

Ркацители е сравнително къснозреещ бял винен сорт. Гроздето узрява в края на септември. Лозите са със средна сила на растеж. Леторастите са праворастящи. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж. Силно устойчив е на ниски зимни температури.

При почвено-климатичните условия на Черноморието гроздето на сорт Ркацители натрупва 18-22 % захари при висока титруема киселинност - 7-10 g/dm3. Гроздето е подходящо за производство на качествени бели и десертни вина, както и за естествено пенливи вина.

Умерено-континенталният климат, силно повлиян от близостта на Черно море, с характерната бризова циркулация, сравнително сухото лято и продължителната и топла есен, влияят за развиване на специфични характеристики на сорта в този регион, като го прави подходящ за регистрация ЗНП и ЗГУ.

Вината от Ркацители са обичайно с много киселинни, което означава, че гроздето стои върху лозата почти до последния момент на сезона на прибиране на реколтата. Обичайният вкус на Ркацители е на подправки, цветя и дюли. Високата киселинност и приятният и лек вкус го правят страхотно трапезно вино, с което си подхожда почти всяка храна - свинско и пилешко месо, рибни и морски деликатеси .

Проектът „Море и вино“ цели информираност относно ползите от регистрация по ЗНП и ЗГУ, като по този начин ще повиши конкурентоспособността на вината от Черноморския регион.

Повече информация можете да откриете на официалния уебсайт: www.sea-and-wine.com