ВИНА ОТ СОРТ СИЛВАНЕР СЪС ЗНП И ЗГУ ЧЕРНОМОРСКИ РАЙОН

Начало / Новини


Силванер е бял винен, не много популярен, но много добре вирее в Черноморския район. Умерено-континенталният климат, силно повлиян от близостта на Черно море, с характерната бризова циркулация, сравнително сухото лято и продължителната и топла есен, влияят за развиване на специфични характеристики на сорта в този регион, като го прави подходящ за регистрация ЗНП и ЗГУ.

Средно зреещ сорт е - гроздето узрява в края на август и първата половина на септември. Предпочита по-хладни райони с леки варовити почви на хълмисти терени. Има среден растеж, висока родовитост и дава среден добив.

Гроздът е малък (90 – 110 г.), цилиндричен, сбит до силно сбит. 3ърната са дребни (1,1 – 1,4 г.), сферични, зеленикаво-сиви, с дребни редки кафяви точици. Кожицата е тънка, здрава, леко отделяща се от месото. Месото е сочно, с хармоничен вкус.

Използва се за получаване на висококачествени бели трапезни вина, които са леки, сухи, понякога леко опушени, със средни киселинни нива, с фин хармоничен вкус и добре изразен букет, напомнящ аромата на полски цветя. Те нямат потенциал за отлежаване и е препоръчително да се пият млади. Гроздето се използва и за прясна консумация и за производство на гроздови сокове. Много добре се купажира с Ризлинг.

Нежен светложълт цвят. Ароматен носна сено, бяла праскова и ананас. Атаката е откровена и чиста,приятен баланс, лека цитрусова плодова нотка с елегантен завършек. Много достъпно и откровено.

Силванер предлага леко и деликатно докосване като съпровод на всякакви черупчести (стриди, , миди и др.), както и риба, гриловани зеленчуци,салати, тапаси или просто за аперитив.

Проектът „Море и вино“ цели информираност относно ползите от регистрация по ЗНП и ЗГУ, като по този начин ще повиши конкурентоспособността на вината от Черноморския регион.

Повече информация можете да откриете на официалния уебсайт: www.sea-and-wine.com