ВИНА ОТ СОРТ ПИНО НОАР СЪС ЗНП И ЗГУ ЧЕРНОМОРСКИ РАЙОН

Начало / Новини


Пино ноар е стар червен винен сорт грозде, който е много подходящ за тероара на Черноморието. Генетичен родственик на Пино Гри. Умерено-континенталният климат, силно повлиян от близостта  Черно море, с характерната бризова циркулация, сравнително сухото лято и продължителната и топла есен, влияят за развиване на специфични характеристики на сорта в този регион, като го прави подходящ за регистрация ЗНП и ЗГУ.

Пино ноара е ранно зреещ сорт: гроздето узрява в края на август. Лозите се развиват най-добре, когато са засадени в по хладни райони на склонове с хумусно-карбонатни и варовити почви. Лозите са устойчиви на ниски температури. Пино ноар е от малкото червени сортове, които зреят достатъчно рано, за да се развиват успешно и в най-студените климатични региони. Лозите имат среден растеж, добра родовитост и среден добив. Средно устойчив на мана и оидиум, слабо устойчив на сиво гниене.

Гроздът е малък до среден (66 – 120 г.), цилиндричен, сбит. Зърната са дребни (1,3 г.), сферични, деформирани, синьочерни, с изобилен восъчен налеп. Кожицата е тънка и жилава. Месото е сочно, нежно, с хармоничен вкус. Сокът е безцветен. Съдържанието на захари в мъстта е 21,4 г./100 мл., киселинността 7,7 г./л.

В зависимост от местоотглеждането гроздето се използва за получаване на висококачествени червени вина. Вината от този благороден сорт се отличават със средно интензивен до интензивен цвят и с аромати на череша и вишна, гъби и горска шума. Заедно със сортовете Шардоне и Пино гри влиза в състава на висококачествени пенливи вина.

Пино Ноар се съчетава много добре с ястия от агнешко месо. Това ароматно вино е подходящо да бъде поднесено и с месо от диви птици. Пино Ноар е перфектно в съчетание с патешко месо - смята се, че това е едно от най-подходящите вина за поднасяне към патешко. Пино Ноар се съчетава еднакво добре с печено месо, със задушено и с ястия от месо със зеленчуци. Добро е съчетанието на това великолепно вино с ястия от източната кухня, но без да се използват прекомерно силни подправки. Сьомгата и рибата тон са перфектни за съчетаване с Пино Ноар. От това съчетание рибата става още по-вкусна, а виното - с по-наситен вкус и аромат. Ястията от заешко месо се комбинират много успешно с това ароматно вино. Пино Ноар е подходящо за комбиниране с различни видове ястия от дивеч. Класика е и съчетанието на Пино ноар с пресни череши.

Проектът „Море и вино“ цели информираност относно ползите от регистрация по ЗНП и ЗГУ, като по този начин ще повиши конкурентоспособността на вината от Черноморския регион.

Повече информация можете да откриете на официалния уебсайт: www.sea-and-wine.com