ВИНА ОТ СОРТ ГАМЕ НОАР СЪС ЗНП И ЗГУ ЧЕРНОМОРСКИ РАЙОН

Начало / Новини


Гаме ноар е винен сорт грозде, намерил своето добро място за растеж в Черноморския район. Умерено-континенталният климат, силно повлиян от близостта на Черно море, с характерната бризова циркулация, сравнително сухото лято и продължителната и топла есен, влияят за развиване на специфични характеристики на сорта в този регион, като го прави подходящ за регистрация ЗНП и ЗГУ.

Гаме ноар е средно зреещ винен сорт. Гроздето му узрява през първата половина на септември. Има среден растеж, висока родовитост и висок добив, Предпочита по-леките почви, тъй като гроздето му е чувствително на гниене. Сравнително устойчив е на суша и ниски температури. Гроздът е среден, цилиндричен, крилат, с едно крило, сбит. Зърното е средно, сферично или с неправилна форма, тъмносиньо, с изобилен налеп. Ципата е тънка, жилава. Месото е сочно, с хармоничен вкус.

От него се получават висококачествени червени трапезни вина с интензивен червен цвят, плътност, хармоничен вкус и специфичен букет. Виното, приготвено от Гаме ноар, разкрива аромати на череши и ягоди, а с въглекиселата мацерация – банан, карамел.

Ниските танини и сравнително високата свежест правят вината от Гаме ноар подходящи за много ястия. Лекият стил вина се съчетават отлично със сухи колбаси, терини и меки сирена като камембер и бри. По-мощните, отлежали вина се съчетават добре с ястия като патица, пиле и класическия кок о’ван. Поради по-високата свежест е добре по-леките вина да се охладят преди консумация

Проектът „Море и вино“ цели информираност относно ползите от регистрация по ЗНП и ЗГУ, като по този начин ще повиши конкурентоспособността на вината от Черноморския регион.

Повече информация можете да откриете на официалния уебсайт: www.sea-and-wine.com