ВИНА ОТ СОРТ КАБЕРНЕ СОВИНЬОН СЪС ЗНП И ЗГУ ЧЕРНОМОРСКИ РАЙОН

Начало / Новини


Каберне Совиньон е най-разпространеният в света червен винен сорт грозде, който според съвременни ДНК анализи, е получен чрез кръстосване на сортовете Каберне Фран и Совиньон блан. Умерено-континенталният климат, силно повлиян от близостта нa Черно море, с характерната бризова циркулация, сравнително сухото лято и продължителната и топла есен, влияят за развиване на специфични характеристики на сорта в този регион, като го прави подходящ за регистрация ЗНП и ЗГУ.

Гроздето узрява през втората половина на септември. Лозите са със силен растеж, висока родовитост и задоволителен добив. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Чувствителен е на мана и оидиум. Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене. Има много добра устойчивост на ниски зимни температури и висока възстановителна способност.

Листът му е средно голям, петделен, дебел, дълбоко нарязан, по-широк отколкото дълъг, нагънат нагоре блюдообразно, мрежесто набръчкан, слабо мъхнат, отдолу мъхнато-четинест. Горните врязове са дълбоки до много дълбоки, затворени, с триъгълен отвор. Долните врязове са по-плитки със същата форма. Опашният вряз е дълбок, затворен, най-често с напречно елиптичен отвор. Общо листът изглежда силно перфориран. Гроздът е малък (9.7/6.5 cm), коничен, понякога с крило,  сбит, с тегло от 80 до 100 g. Зърно - дребно (11.7/11.8 mm), сферично, с тегло от 1.2 до 1.3 g. Кожицата е дебела, жилава, тъмно-синя, с обилен восъчен налеп. Консистенция - сочна. Вкус - хармоничен, при пълна зрялост се долавя привкус на къпина.

Гроздето е подходящо за производство предимно на качествени червени вина. При нормално натоварване и добро отглеждане то натрупва 21-24 % захари, и титруема киселинност 6.5-9 g/dm3 . Сортовите вина се отличават с наситен тъмночервен цвят, добра плътност и интензивен аромат на дребни червени плодове – касис, къпина и черница. При отлежаване в дъбови бъчви развиват богат, комплексен аромат, с нюанси на подправки, дъб, дим, шоколад и канела. Обикновено вината разкриват максималните си качества след 3 до 10-годишно отлежаване.

Страхотният плътен вкус на каберне совиньон най-добре се съчетава с меса. Изключително подходящи са агнешко, говеждо, свинско и телешко. Комбинацията между еленско месо и каберне совиньон също е изключителна. От птиците най-добре е да се използва патешкото месо. Каберне совиньон си пасва перфектно с по-мазните меса, защото именно мазнината в тях покрива небцето и езика, предпазвайки по този начин сетивата от младите и силни танини на виното.

За да се получи наистина отлично съчетание между каберне совиньон и храната, специалистите препоръчват към основното ястие да се добавят касис, гъби, печени домати, патладжан и маслини. От сирената най-добри за виното са пармезан, камамбер и горгонзола. Подходящите подправки тук са черен пипер и страхотния балсамов оцет, а от билките – розмарин, мащерка, босилек, риган и мента.

Колкото по-отлежало става кабернето, толкова и вкусът му става по-малко интензивен. Това означава, че за отлежалите вина няма да са подходящи силните редуцирани сосове. Много важна роля в омекотяването на вкуса на кабернето имат орехи, които смекчават иначе острото впечатление от винените танини.

Проектът „Море и вино“ цели информираност относно ползите от регистрация по ЗНП и ЗГУ, като по този начин ще повиши конкурентоспособността на вината от Черноморския регион.

Повече информация можете да откриете на официалния уебсайт: www.sea-and-wine.com