ВИНА ОТ СОРТ КАБЕРНЕ ФРАН СЪС ЗНП И ЗГУ ЧЕРНОМОРСКИ РАЙОН

Начало / Новини


Каберне Фран е червен винен сорт грозде, един от малкото червени, които виреят много добре по Черноморието. Умерено-континенталният климат, силно повлиян от близостта нa Черно море, с характерната бризова циркулация, сравнително сухото лято и продължителната и топла есен, влияят за развиване на специфични характеристики на сорта в този регион, като го прави подходящ за регистрация ЗНП и ЗГУ.

Средно късно зреещ сорт. лозите се отличават със среден растеж. По устойчивост към вредители и заболявания превъзхожда сорта Каберне Совиньон. Устойчив на загниване. Гроздът е среден, цилиндричен или коничен, средно плътен, понякога рехав. Зърната са средни, кръгли, черно-сини, с обилен восъчен налеп. Кожицата е плътна, дебела. Месото е сочно.

Използва се за приготвяне на трапезни, подсилени и десертни вина и сокове. Сортовите вина са с бледо червен цвят, с аромати на малини, къпини, касис, боровинки, а когато вината са отлежавали по-дълго се усещат подправки и мускус. Използва се и за направа на купажни вина, като обикновено се купажира с Каберне Совиньон и Мерло без да бъде доминиращ сорт.

Принципно качествата на каберне фран му позволяват да се съчетава сполучливо с много и различни храни, особено когато виното е слабо на танини. Чудесно се комбинира с пиле, риба, киш. Вината от този сорт с по-висока киселинност вървят добре с ястия на доматена основа, сосове на базата на оцет, или черна леща тип „белуга“. Можете да му се насладите и в компанията на гриловани меса – свинско, телешко патешко, агнешко. Чудесно предложение са и гриловани зеленчуци, добре овкусени с ароматни подправки – например розмарин и мента. Без съмнение този сорт си пасва страхотно и с почти всички сирена като горгонзола, пармезан, швейцарски твърди сирена, чедър, козе сирене, сини сирена.

Проектът „Море и вино“ цели информираност относно ползите от регистрация по ЗНП и ЗГУ, като по този начин ще повиши конкурентоспособността на вината от Черноморския регион.

Повече информация можете да откриете на официалния уебсайт: www.sea-and-wine.com